ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, το οποίο εξελέγη κατά τις τελευταίες αρχαιρεσίες (Νοέμβριος 2021) απαρτίζουν οι
Ιωάννης Γιαννίδης
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ομότιμος Καθηγητής Νομικής
Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού
Πανεπιστημίου Αθηνών
igiannidis@iglawfirm.gr
Ο Ιωάννης Γιαννίδης γεννήθηκε το Μάρτιο του 1950 στον Πειραιά. Σπούδασε Νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Νομική Σχολή του Ludwig-Maximilians Universität στο Μόναχο της οποίας έγινε διδάκτωρ (dr. iur) το 1977. Από το 1980, αρχικά ως επιμελητής, δίδαξε στη Νομική Σχολή Αθηνών μέχρι και το 2017, οπότε απεχώρησε ως ομότιμος Καθηγητής. Κατά τα έτη 1983 – 1985 εργάσθηκε ως επιμελητής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Έχει διατελέσει μέλος πολλών νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών (Ποινικού Κώδικα – Κώδικα ποινικής Δικονομίας και ειδικών ποινικών νόμων) του Υπουργείου Δικαιοσύνης και έχει εκπροσωπήσει τη χώρα σε Διεθνείς Οργανισμούς. Μέλος πολλών Εθνικών και Διεθνών επιστημονικών Ενώσεων. Από το1985 ασκεί αδιαλείπτως το δικηγορικό λειτούργημα. Πρόεδρος της εταιρείας εξελέγη το 2015 σε αναπλήρωση του αποχωρήσαντος Καθηγητή και Ακαδημαϊκού Νικολάου Ανδρουλάκη, επανεξελέγη στις αρχαιρεσίες του Νοεμβρίου 2017 και στις αρχαιρεσίες του Νοεμβρίου 2021.
Θεοχάρης Δαλακούρας
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
Καθηγητής Νομικής Σχολής
Δημοκριτείου Πανεπιστημίου
Θράκης
Ο Θεοχάρης Ι. Δαλακούρας γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1957 στην Κομοτηνή. Σπούδασε νομικά στο ΔΠΘ και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Κολωνίας της Γερμανίας (Dr. Juris). Είναι Καθηγητής του Ποινικού Δικονομικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΔΠΘ, όπου υπηρετεί από το 1989, έχοντας συγγράψει ως τώρα τέσσερις εκτενείς μονογραφίες και πληθώρα διδακτικών βιβλίων, νομικών βοηθημάτων και επιστημονικών μελετών σε θέματα των ποινικών επιστημών. Ταυτόχρονα είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και από το 2011 διευθυντικό μέλος της δικηγορικής εταιρείας «Θ. Ι. Δαλακούρας και συνεργάτες». Έχει τιμηθεί με σημαντικές ευρωπαϊκές υποτροφίες, συμμετέχει επί σειρά ετών σε νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές του Υπουργείου Δικαιοσύνης, διδάσκει στο Επιμορφωτικό Τμήμα της Σχολής Δικαστικών Λειτουργών και είναι μέλος πολλών επιστημονικών και πανεπιστημιακών επιτροπών.
Αλέξανδρος Δημάκης
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Επίκουρος Καθηγητής Νομικής
Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού
Πανεπιστημίου Αθηνών
Ο Αλέξανδρος Δημάκης είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1987). Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Hans Joachim Hirsch, όπου και αναγορεύτηκε διδάκτωρ του Δικαίου (1992). Ακολούθως πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Ποινικό Δίκαιο και τη Φιλοσοφία του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Queen Mary College. Το 2003 εξελέγη Λέκτωρ και στη συνέχεια Επίκουρος Καθηγητής Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, μέλος του Δ.Σ.Α. Είναι επίσης μέλος της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής (Internationaler Beirat) της Ενώσεως για την Υποστήριξη του Ινστιτούτου Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας του Πανεπιστημίου της Κολωνίας (Verein zur Förderung des Instituts für Strafrecht und Strafprozessrecht der Universität zu Köln). Διετέλεσε μέλος Ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τη σύνταξη νέου Ποινικού Κώδικα, ενώ έχει πραγματοποιήσει πολλές ομιλίες και εισηγήσεις σε συνέδρια καθώς και πλήθος δημοσιεύσεων με αντικείμενο ζητήματα του Ποινικού Δικαίου.
Βασίλειος Πετρόπουλος
ΤΑΜΙΑΣ
Επίκουρος Καθηγητής Νομικής
Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού
Πανεπιστημίου Αθηνών
Ο Βασίλειος Πετρόπουλος γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1980. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ludwig-Maximilians του Μονάχου (2005) και του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης (2008), και διδάκτωρ επί υφηγεσία της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ludwig-Maximilians του Μονάχου (2010). Υπήρξε επισκέπτης ερευνητής στο ινστιτούτο Cegla της Νομικής Σχολής Buchmann του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ. Από το 2010 είναι επιστημονικός συνεργάτης στον τομέα ποινικού δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι δικηγόρος, μέλος του Δ.Σ. Πατρών από 2003, και εξελέγη στο δ.σ. της εταιρείας κατά τις αρχαιρεσίες του Νοεμβρίου 2017.
Ιωάννης Ανδρουλάκης
ΜΕΛΟΣ
Επίκουρος Καθηγητής Νομικής
Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού
Πανεπιστημίου Αθηνών
Ο Ιωάννης Ν. Ανδρουλάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ και δικηγόρος Αθηνών. Γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα. Είναι Πρόεδρος της Συνέλευσης των Κρατών Μερών στη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά του Ξεπλύματος Χρήματος και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας· και Εθνικός εκπρόσωπος σε μια σειρά ομάδων εργασίας και μηχανισμών αξιολόγησης διεθνών οργανισμών, όπως οι Ομάδες Εφαρμογής των Συμβάσεων του ΟΗΕ κατά της Διαφθοράς και του Διεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος. Έχει διατελέσει Σύμβουλος στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Πρόεδρος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τον ισχύοντα Νόμο κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες (Ν. 4557/2018) και μέλος πολλών ακόμα νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, Αν. Πρόεδρος της Ομάδας Ποινικού Δικαίου της ΕΕ, επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Augsburg, υπότροφος των Ιδρυμάτων Ωνάση (Πανεπιστήμια Göttingen και Halle-Wittenberg), Fritz-Thyssen (Πανεπιστήμιο Μονάχου), OEAD (Πανεπιστήμιο Βιέννης) και του προγράμματος IVLP (ΗΠΑ). Στα έργα του περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων: Κριτήρια της Δίκαιης Ποινικής Δίκης κατά το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ, 2000∙ Die Globalisierung der Korruptionsbek ä mpfung , 2007∙ Η Ποινική Αντιμετώπιση των Καρτέλ στους Δημόσιους Διαγωνισμούς, 2008∙ UNODC , The State of Implementation of the UNCAC , 1η έκδ. 2015, 2η έκδ. 2017∙ Η Εκτέλεση της Δικαστικής Απέλασης και η Άρση των Συνεπειών της, 2017.
Μαρία Καϊάφα Γκμπάντι
ΜΕΛΟΣ
Καθηγήτρια Νομικής
Σχολής Αριστοτελείου
Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Η Μαρία Καϊάφα-Γκμπάντι είναι διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Georg-Augusta Universität zu Göttingen (1981), διορίστηκε Λέκτορας στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ το 1984, όπου και υπηρετεί από το 1996 ως Καθηγήτρια του Ποινικού Δικαίου. H M. Kαϊάφα-Γκμπάντι είναι σήμερα Διευθύντρια του «Εργαστηρίου για τη Μελέτη της Διαφάνειας, της Διαφθοράς και του Οικονομικού Εγκλήματος» της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της ίδιας Σχολής, Διδάσκουσα στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, Ιδρυτικό Μέλος του ΕυρωπαΙκού Ακαδημαϊκού Δικτύου «Εuropean Criminal Policy Initiative- Global», Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του European Law Institute που εδρεύει στη Βιέννη, Μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου της Νομικής Σχολής της Βιέννης, Μέλος της Επιτροπής Ειδικών για την Ευρωπαϊκή Αντεγκληματική Πολιτική που έχει συσταθεί από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δ. Τσάτσου του Πανεπιστημίου του Hagen, καθώς και Πρόεδρος του Ομίλου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής. Χρημάτισε επίσης μετά από σχετικές διακρίσεις επισκέπτρια καθηγήτρια ή ερευνήτρια σε διάφορα Πανεπιστήμια ή Ερευνητικά Κέντρα του Εξωτερικού (: Harvard Law School/MA-USA, Νομικές Σχολές Göttingen, Frankfurt am Main, Heidelberg, Würzburg/DE, Cluster of Excellence „Normative Orders“-Frankfurt am Main/DE, Forschungskolleg Humanwissenschaften-Bad Homburg/DE) και έχει εκτελέσει διάφορα εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα.
Κωνσταντίνα Παπαθανασίου
ΜΕΛΟΣ
Τακτική Καθηγήτρια
Universität Liechtenstein
Η Κωνσταντίνα Παπαθανασίου γεννήθηκε το 1983 στο Μαρούσι Αττικής και μεγάλωσε στο Αίγιο. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών (2001-2005), όπου ολοκληρώσε τις εγκύκλιες σπουδές της έχοντας επανηλλειμένως διακριθεί από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) ως μία εκ των δέκα καλύτερων φοιτητών τού έτους της. Εν συνεχεία συμμετείχε ενταύθα με υποτροφία τού Ι.Κ.Υ. στο διετές Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών τού Τομέα Ποινικών Επιστημών (2005-2007), το οποίο ολοκλήρωσε με «Άριστα» και στην πρώτη θέση κατάταξης των αποφοιτησάντων. Στο διάστημα αυτό έκανε παράλληλα την άσκησή της, είναι μέλος τού ΔΣΑ από το 2007. Τον Σεπτέμβριο 2008 εγκαταστάθηκε στην Χαϋδελβέργη έχοντας πετύχει υποτροφία έρευνας από την DAAD, ενώ ακολούθως με υποτροφία για την εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής από το Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης έκανε ενταύθα (2010-2013) το διδακτορικό της στο θέμα «Irrtum über normaitve Tatbestandsmerkmale» (summa cum laude). Το διάστημα 2013-2017 δίδασκε Ποινικό Δίκαιο στη Νομική Σχολή τής Χαϋδελβέργης σε διάφορα εξάμηνα, τα καθήκοντά της αφορούσαν πρωτίστως στην προετοιμασία των τελειοφοίτων για τις Εξετάσεις Πτυχίου („Staatsexamen“). Από το 2016 παραδίδει επίσης ως Gastprofessorin μαθήματα Γερμανικού Ποινικού Δικαίου στην Νομική Σχολή Faculté Libre de Droit στο Παρίσι. Τον Απρίλιο 2017 μετεγκαταστάθη στο Πανεπιστήμιο του Ρέγκενσμπουργκ έχοντας πετύχει υποτροφία χρηματοδοτούμενη από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας για τη συγγραφή τής Διατριβής της επί Υφηγεσία στο θέμα «Ius puniendi und staatliche Souveränität – Genese, völkerrechtliche Grenzen und straftheoretische Begründung des sog. Internationalen Strafrechts». Για έρευνα στο θέμα αυτό μετέβη Φεβρ.-Μάρ. 2018 στο Collège de France και στη βιβλιοθήκη τής Νομικής τής Σορβόννης στο Παρίσι. Τον Μάρτιο 2021 τής απενεμήθη με την ολοκλήρωση της διαδικασίας Υφηγεσίας της η venia legendi für Strafrecht, Strafprozessrecht, Wirtschaftsstrafrecht, Rechtsphilosophie, Rechtsvergleichung und Internationales Strafrecht. Τον Ιούλιο 2021 έλαβε το πρώτο της Ruf στο Πανεπιστήμιο του Λιχτενστάιν, όπου από 1η Σεπτεμβρίου 2021 έχει την εκεί νεοσυσταθείσα Έδρα για Wirtschaftsstrafrecht, Compliance und Digitalisierung. Στη Γερμανία έχει τιμηθεί με διάφορες Επιστημονικές Διακρίσεις, όπως το Πρόγραμμα τού Ιδρύματος Robert Bosch για Γυναίκες Επιστήμονες στο στάδιο της Υφηγεσίας «Fast Track – Exzellenz und Führungskompetenz auf der Überholspur». Τον Οκτώβριο 2021 έλαβε για την Υφηγεσία της το «Preis der Stadt Regensburg für Frauen in der Wissenschaft und Kunst». Έχει συγγράψει μελέτες και συμβολές σε συλλογικά έργα καθώς και σε ερμηνείες ΠΚ τόσο στα ελληνικά όσο και στα γερμανικά. Είναι μέλος τής Ελληνικής Εταιρίας Ποινικού Δικαίου από το 2019 και εξελέγη στο ΔΣ κατά τις εκλογές Νοεμβρίου 2021.
Θεόδωρος Παπακυριάκου
ΜΕΛΟΣ
Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής
Σχολής Αριστοτελείου
Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Ο Θεόδωρος Παπακυριάκου γεννήθηκε στις Σέρρες. Σπούδασε Νομικές Επιστήμες στη Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ (βαθμός πτυχίου 9,41/10), ενώ στη συνέχεια συνέγραψε διδακτορική διατριβή, στο πεδίο του ευρωπαϊκού ποινικού δικαίου και του ποινικού δικαίου των επιχειρήσεων, με πλήρη υποτροφία της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD), στη Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Βayreuth, όπου και ανακηρύχθηκε διδάκτορας (Dr. Iur.) με βαθμό «summa cum laude». Έκτοτε συμμετείχε σε πολυάριθμα διεθνή δικαιοσυγκριτικά ερευνητικά προγράμματα, υπό την αιγίδα ξένων και ελληνικών φορέων, με αντικείμενα έρευνας από τον χώρο τόσο του ουσιαστικού όσο και του δικονομικού ποινικού δικαίου, ενώ έλαβε και υποτροφία Αριστείας για τη διεξαγωγή μεταδιδακτορικής έρευνας από το ΑΠΘ. Αφού εργάστηκε αρχικά ως επιστημονικός συνεργάτης στο πλαίσιο της Νέας Κατεύθυνσης Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ενιαίος Ευρωπαϊκός Νομικός Χώρος», εκλέχθηκε ως Λέκτορας και, στη συνέχεια, ως επίκουρος και αναπληρωτής καθηγητής στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, όπου και διδάσκει μέχρι σήμερα τα μαθήματα του ποινικού δικαίου σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, μέλος πολλών επιστημονικών ενώσεων και συνεργάτης σε επιστημονικά περιοδικά. Έχει εκδώσει πέντε μονογραφίες, έχει συμμετάσχει σε συλλογικά έργα με συγγραφή εκτενών αυτοτελών κεφαλαίων και έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες και άρθρα σε τιμητικούς τόμους και περιοδικά. Συμμετείχε σε διάφορες νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και είναι μέλος της Νομικής Επιτροπής και άλλων οργάνων του ΑΠΘ.
Παναγιώτης Χριστόπουλος
ΜΕΛΟΣ
Δικηγόρος Δ.Ν. – Ειδικός Επιστήμων
Δημοκριτείου Πανεπιστημίου
Θράκης
Ο Παναγιώτης Δ. Χριστόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο και στην Φιλοσοφία του Δικαίου στις Nομικές Σχολές των Πανεπιστημίων της Αθήνας και του Goethe Universität – Frankfurt am Main. Το 2012 αναγορεύθηκε διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. H διδακτορική του διατριβή με θέμα «Η εξ αμελείας συναυτουργία – Ταυτοχρόνως μια συμβολή στο πρόβλημα της ποινικής ευθύνης των μελών συλλογικών οργάνων» εξεδόθη στην σειρά μελετών των Ποινικών Χρονικών. Άρθρα, μεταφράσεις και παρατηρήσεις του επί δικαστικών αποφάσεων έχουν κατά καιρούς δημοσιευθεί στον νομικό τύπο. Μελέτες του έχουν συμπεριληφθεί σε τιμητικούς τόμους και συλλογικά ερμηνευτικά έργα, ενώ έχει πραγματοποιήσει πλήθος εισηγήσεων σε επιστημονικές ημερίδες και συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι δικηγόρος Αθηνών παρ’ Αρείω Πάγω και μέλος της επιστημονικής επιτροπής των νομικών περιοδικών «Ποινικά Χρονικά» και «Νομικό Βήμα». Από το 2017 διδάσκει Ποινικό Δίκαιο ως Ειδικός Επιστήμων στην βαθμίδα του λέκτορα στην Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ισπανικά. Το 2015 τιμήθηκε από την Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων με το Βραβείο Δημητρίου Μπαμπάκου.